МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЖЕНА

Међународни дан жена дан је посвећен женама и слави се сваке године 8. марта. Овај дан је настао као дан борбе за економску, политичку и социјалну равноправност жена и мушкараца. Швајцарска је последња земља у Европи која је увела право гласа женама (1972).

Многе жене, као на пример суфражеткиње, заступале су идеју већих женских права. Ипак, први национални Дан жена обележен је 28. фебруара 1909. године у САД након декларације коју је издала Социјалистичка партија Америке. Августа 1909. године организована је Међународна конференција жена социјалистичке Друге интернационале. Инспирисана америчким деловањем поводом овог питања, Луиз Циц предложила је организовање Међународног дана жене.

Како она није била у стању да своје идеје спроведе у дело, иницијативу за тај празник преузела је немачка феминисткиња и комунисткиња Клара Цеткин. Цеткинова се борила за права жена од 1889. године, а предлог је јавно изнела у народној кући, познатој као Унгдомсхусет. Прво обележавање дана било је 18. марта 1911. године у Аустрији, Немачкој, Швајцарској и Данској, док су га обележиле многе демонстрације уз феминисткиње широм Европе. Овај празник је прихваћен у свим социјалистичким земљама након што је Александра Колонтај убедила Лењина да овај празник схвати као државни. Ту праксу је преузела и послератна СССР и њене савезнице, укључујући и СФРЈ.

Удружење грађана ,,ПМН“ овом приликом честита 8. март свим дамама, са поруком да се за своје иделе и слободу вреди борити.

Leave a Comment