Скуп ,,Ка бољој Европи за грађане и грађанке“

Удружење грађана ,,ПМН“ узело је учешће на свечаном скупу ,,КА БОЉОЈ ЕВРОПИ ЗА ГРАЂАНЕ И ГРАЂАНКЕ“, поводом обележавања пет година успешног учествовања Републике Србије у програму Европске уније ,,Европа за грађане и грађанке“. Свечаност је обележена 24. маја 2018. године у Југословенској кинотеци у Београду.

Скуп је био одржан са циљем промовисања програма Европске уније ,,Европа за грађане и грађанке“ и учешћа Републике Србије у реализацији истог, као и са жељом да се организације невладиног сектора окрену ка фондовима Европске уније ради реализације програма и пројеката у области побољшања живота грађана.

На скупу су осим представника невладиног сектора из Србије, присуствовале и колеге из региона, као и представници органа Републике Србије и Европске уније.

Уводна излагања су изнели господин Жарко Степановић, в.д. директора Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Репиблике Срвије; госпођица Душица Стојковић, Одбор за европске интеграције Народне скупштине Републике Србије; госпођа Сања Путник, помоћница министра у Министарству државме управе и локалне самоуправе; господин Николас Бизел, шеф I сектора операција у Делегацији Европске уније у Републици Србији и господин Ђорђе Станичић, генерални секретар Сталне конференције градова и општина.

Госпођа Маја Томичић из Уреда за удруге Владе Републике Хрватске промовисала је историјат и вредности Европске уније кроз програм ,,Европа за грађане и грађанке“.

Резултате учешћа Републике Србије у програму Европске уније ,,Европа за грађане и грађанке“ за период од 2013. године до 2017. године изнела је госпођа Сања Атанасковић Опачић, руководитељка Групе за међународну сарадњу и европске интеграције у оквиру Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом.

За крај првог панелног дела скупа приказан је промотивни видео о програму ЕУ ,,Европа за грађане и грађанке“ у Србији.

У другом панелном делу скупа, под називом ,,Активни грађани – кључ за бољу Европу“ представљена су искуства самих невладиних организација у реализацији програма ,,Европа за грађане и грађанке“ у Србији.

У овом делу панел дискусије учествовали су господин Урош Делић из Фондације ,,Ана и Владе Дивац“, господин Милорад Бјелетић из Београдске отворене школе, господин Будимир Иванишевић из Фонда за хуманитарно право, госпођа Љубица Славковић из Центра за културну деконтаминацију, госпођа Данијела Вучић из организације ,,Media & reform“ из Ниша и госпођа Бојана Селаковић из Грађанских иницијатива.

Leave a Comment